Mahoniehout

Mahoniehout is een zeer bekende houtsoort. Als gevolg van deze bekendheid wordt in de spreektaal het woord ‘mahonie’ ook wel gebruikt om een kleur aan te duiden.
Mahonie vindt zijn oorsprong in West-Indie, het werd (en wordt nog steeds) vaak gebruikt in de scheepsbouw ter aftimmering en in de meubelmakerij.

Cuba mahonie

Een bekend soort mahonie die vroeger veelvuldig werd gebruikt voor luxe meubelen en fineer, is Cuba-mahonie. Dit komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Cuba. De export hierin ligt echter al jaren stil, waardoor het bijzonder schaars is geworden.
Cuba-mahonie is een houtsoort die goed is te bewerken, met politoeren is bovendien een zeer glad oppervlak te behalen.

Fineer

Fineer is een heel dun gezaagd of geschild hout met een vast dikte. Fineer werd vaak gebruikt ter bekleding van meubels welke men een chique uitstraling wilde geven of die van bijvoorbeeld een goedkope houtsoort waren gemaakt. Men plakte het fineer in dat geval op het meubel.
Sommige soorten kenmerken zich door hun mooie ‘vlamtekening’. Indien er een stuk gerestaureerd dient te worden door bv scheurvorming, is het een uitdaging deze tekening terug te krijgen.

mahoniefineer