Empire stijl

Egyptische invloeden

De Empire stijl is de bouwstijl uit het begin van de 19e eeuw, ca 1810-1830. Deze stijl is ontstaan ten tijde van de Franse overheersing, gebaseerd op de hernieuwde kennismaking met de oudheid door opgravingen e.d.
In zijn reizen door Noord-Afrika was Napoleon gestuit op de piramiden, wat hem zeer intrigeerde, hierdoor worden dan ook elementen toegepast uit de Egyptische, Etruskische en Romeinse bouwkunst.
U kunt hierbij denken aan de ‘zuilen’ welke vaak de flanken van de meubels sieren of acanthusbladeren en afbeeldingen van bijvoorbeeld leeuwen of andere dieren.

empire stijlRijke meubelen

De zeer uitbundige classicistische ornamentiek waar Napoleon van hield werd door de Nederlandse adel echter vaak te chique gevonden. De adel gelieerd aan het (Franse) hof had minder reserveringen, waardoor deze luxueuze meubelen ook wel aangeduid werden met de term “paleis-Empire”.
Deze rijke meubelen zijn in ons land echter zelden gezien en blijven veelal binnen de familie. Wij halen deze rijke meubelen dan ook frequent uit Frankrijk.
Veel geziene Empire meubels zijn de guéridon (ronde tafel) en de wandtafel oftewel trumeau.

 

 

De meest voorkomende Hollandse variant van de Empire stijl is een rustig meubel, hoewel de classicistische ornamentiek soms wat meer uitgesproken is als in de Louis XVI-periode.

empire stijl